Jackeliten.

God morgon!
Vet inte om det framgick igår, men vi tog alltså hem Jack.
Han ska nog inte på här för alltid, men just nu i alla fall. Sen får han såklart flytta till en kompis eller Felipes pappas jobb, vi kommer inte att kasta ut honom. Lilla valpungen.
I alla fall, jag har ingen direkt erfarenhet av hunddjur eller valpar, men jag vet att uppfostringen är viktig så jag har börjat med lite tricks! Som att kunna få in ett ben och en sopborste i munnen samtidigt, och att inte bitas i magen.
Det här är Jack idag.
Jack är definitivt en pojke nu.

Jack.

Tillbaka i Santiago! Vi tog en dagsbuss i fredags. Vanligtvis åker vi alltid på natten, vilket går utmärkt i hyfsade stolar och med ett sömnpiller. Sätta sig, blunda och vips! framme. Att åka på dagen är inte lika smidigt. Dels för att jag försökte plugga ekonomi i en varm buss, dels för att bussen, så att säga, stannade vid varje mjölkpall.

Så varför åkte vi på dagen? Största anledningen var att vår vän Javiera flyttar till Argentina imorgon och hade en hejdå-fest fredag kväll. Och vi hade grillfest i stugan på torsdagen. Så, vi utnyttjade timmarna emellan. Fast det blev inte mycket ekonomi...
Festen var mycket trevlig, ja dels grillfesten med det gotaste köttet jag någonsin ätit, dels hejdåfesten då vi hade balongkrig och jag fick diskutera politik efter några glas vin på min smidiga spanska.
Igår var en härlig dag då vi gjorde ingenting förutom att äta på mcdonalds, jag körde lite bil, vi såg en utomjordingsserie (taken) och vi hittade en hundvalp.
Va? Jo alltså. Vi hittade en hundvalp. Utanför en kiosk. Han ska heta Jack (efter Leonardo Di Caprios roll i Titanic, ni vet. Obligatoriskt hest och lite panikartat uttal a la kvinna på isblock.)
Det här är Jack.
Om det är en tjej ska han heta Jacki.

Update från solen.

Idag har jag föreläsning om nationalräkenskaper. Det här är min utsikt:
Annars då? Joråsåmenatt. Det här med BNP är ganska intressant, även om det tog mig två timmar att läsa ynka tio sidor. Fyller även huvudet av funderingar kring Sveriges kommuner. Kommer inte bli brun, för jag sitter jämt i skuggan. Men luktar å andra sidan morot av min nya solkräm.
Vi är fortfarande i stugan i söder. Jag, Felipe och fyra till. 3 par. Åldersspann 17 - 36 + ofödd bebis. Vi chillar, skulle man kunna säga. Även jag fast jag inte får. Ibland paddlar de kajak. Och så går man upp när man vill, även jag fast jag inte får det heller. Det kan bli runt 4, inte så noga. Och så grillar vi och dricker rom och cola. Och det får jag!

Så nu är vi i Chile igen.

Ja, så nu är vi i Chile igen och jag har hunnit avsluta Samhällsgeografin och påbörja Statsvetenskapen och Nationalekonomin, hunnit med en mindre shoppingrunda (köpte haremsbyxooooooor), bio (Tron 3D!!!), tappa bort jetlagen, åkt till stranden, fått myggbett, gått på tivoli, badat i poolen, tittat på mitt nya hus, packat upp och packat om och nu åker vi på BABY SHOWER och sen söder ut till la stuga. Full fart.

Sånt som bara kommer när man försöker samla tankar och skriva något vettigt, helst med fotnoter.

Du står i en vänthall i England och pillar lite på en knapp i din jacka. Du låtsas vara oberörd men nervositeten som pulserar och gör luften tjock avslöjar inte bara dig utan samtliga i rummet. Du har lyckats ta dig såhär långt. Och du sneglar framåt i kön. Där borta, bakom en plastskärm, finns din frihet, din dröm om en trygghet. Kanske är du inte så drömmande förresten, kanske är du smärtsamt medveten om vilka begränsade möjligheter du har i det här landet. Att du kanske, och bara kanske, kommer lyckas finna ett nattjobb som städare, förlåt lokalvårdare heter det visst, på ett kontorshotell. Att du kommer bo i det minst attraktiva, dragiga husen i den avlägsnaste förort. Att du och dina barn kommer drabbas av den utbredande rasismen och att dina fighter med myndigheter är långt än över. Fast taken är fria från bombhål, och med den tanken slår du bort de tunga orden som människor så generöst strött över dig de senaste månaderna. Det är din tur och du går fram till den fastskruvade stolen framför plastskärmen och du försöker se mannen på andra sidan i ögonen, men det finns inget där att möta så du tappar bort dig och börjar fumligt och nervöst förklara din livshistoria på en, vad många i väst skulle imponeras över, hyfsad engelska. Den har du minsann studerat, och den var inte billig, men småpotatis om man jämför med din akademiska utbildning i juridik. Mannen tittar för ett ögonblick upp. Han ber dig tala högre, och du försöker komma närmare skärmen men stolen är som sagt fastskruvad. Du lutar dig lite framåt men tvingas ändå förklara med obekvämt hög röst om sådant som hänt dig, sådant du sett, som du inte har sett men sedan fröstått, sådant du upplevt själv, som andra har upplevt eller som du befarar uppleva, om du kanske har barn eller man eller någon slags familj, och vad du vill och vad du kan, men kanske främst vad du inte kan, återända, och om det som tillsist fick dig att lämna och allt det här berättar du så högt att du med säkerhet vet att de närmsta bakom hör, och du skäms. Och du känner dig så liten när du sitter där, framför skärmen. Du kanske skulle må bra av en kram, det gör de flesta människor, men kanske just därför finns den där förbannade plastskärmen mellan dig och mannen. På så sätt är du nästan som en TV för honom, och han ser på dig med samma likgiltighet som om du vore en deltagare i idol, och i samma ögonblick som han gör den liknelsen förvandlas all likgiltighet till avsky. Till avsky för dig och till avsky för sig själv och han vill bara att du ska gå. Du och dina hemska historier och gud var är världen på väg och hon skulle väl för fan bara behöva en kram men man kan ju inte krama varenda jävla människa på jorden. Och han avslutar intervjun och du känner dig meningslös. Och. Du. Vet. Fortfarande. Ingenting.


Fjärde världen.

Det är sant, världen är fortfarande uppdelat i siffror. Det må kännas daterat och jävligt efterkrigstid att placera sig i första, andra och tredje världen. Det finns bara en sak att säga då, welcome to the new world order, det finns en nummer fyra.
Låt mig demonstrera, dessa världar (obs grov generalisering). I oberoende ordning: världen som ser problemen lite snett från vänster; världen som ser allt ganska extremt från höger; världen som blundar för problemen; samt världen som stirrar rakt på, lite obehaglig oavböjande blick och ett ifrågasättande uttryckssätt.
Ha! Skoja bara, ville mest visa våra fina tulpaner som står på bordet bakom. Fiiiiiina.

.


Vad det är, egentligen.

En trettondagsafton i traffickingens tecken. Jag ser moralpanik och patriarkat, och hur War on Terrorism tvingar människor stampa på minor och hur barn blir kriminella inte bara i sitt agerande utan även då de utför olagliga jobb som de tvingas till, trots att de inte har laglig ålder för dem, bor i olagliga bostäder och uppehåller sig olagligt i länder dit de kommit på olagliga vägar och INGENTING av det har de valt. Och jag ser hur thailändska prostituerade hyllas av sina familjer, trots att de arbetar utanför lagen och hur människor har lagligt sex innan äktenskap men därför stöts ut ur den sociala gemenskapen. Och det följs spår i södra Asien och mitt i en by i Nepal inser jag vad det är jag gör.
Nästan en tremin har jag läst samhällsgeografi, och mitt main mission har, egentligen, hela tiden varit att ta reda på vad det är. Och så förstår jag det. Mitt i Nepal, där husen har nya tak och flickorna fina halsband för att storasyster sålts till Indien.
Om geografi är att ta reda på varför vi har berg och kullar och dalar och malmsten, varför Ryssland har inlandsklimat och vad är en jordbävning,
så är samhällsgeografi förståelsen om varför vi har städer och landsbygd och allt därimellan, varför folk flyttar, var de flyttar, hur de flyttar, hur en varukedja ser ut och vem som styr, varför USA har mer att säga till om än Nigeria, och vem som är skyldig till folkmordet i Darfur.
Man skulle också kunna säga att det är det andra lagret karta, och förståelsen av den. För på de där bergen och kullarna och i dalarna och ovanpå malmstenen, där finns städer och folk som rör sig och ett evigt maktspel och en förödande fattigdom.
Känns skönt att ha rett ut det åt mig. Nu kan jag ägna mig åt andra tidskrävande frågor om hur vi gör fred på jorden, varför man aldrig har något att ta på sig oavsett hur mycket kläder man köper och meningen med livet.

Måndag!

Jag trodde det var tisdag!
Lycka!
Förresten, hur mycket kaffe får man dricka? Jag var tvungen att göra 3 koppar eftersom man inte får ha i mindre vatten?

Inte utan min ponny.

Det var länge sen jag la upp en bild. Så det blir en spontan, osminkad men(!) amatörmässigt redigerat i iPhoto.
Jag och min paraguayanska blårandiga ponny.
Jag träffade Malin idag och det var mycket trevligt! Det var så trevligt att det inte alls gjorde något att tåget hem var inställd, jag fick åka ersättningsbuss och jämförde statliga bolag med diverse före detta kolonialländers icke existerande motsvarigheter. Heja Sverige!
Ja, det var väl ungefär det som hände.
Jag skulle jättegärna skriva om nyår, det var fantastiskt och fint, men jag har ingen bild. Men jag kan berätta lite, som att vi åt godaste maten, dansade vackert, åkte buss och dansade disco i en liten, liten lägenhet. Jag berättade min livshistora för vår gamle klasskompis Petter, men han trodde nog att jag var nån Elin, kanske eLHiin, för han kallade mig för det. Stina åkte hem med alla mina viktiga kort och livs besparingar, typ, så jag sov på soffan hemma hos milf, men det hade jag kanske gjort ändå, oavsett kortnärvaro... Och! jag förolämpade en person, så som utstigen från Harry Potter, grovt på spanska. Han började.
Det blev ingen pizza men däremot en (eller två) pirog. e, jag är skyldig dig 30 kr?
Alltså, mina läppar är svarta för att de är så torra att man kan riva potatis på dem.

RSS 2.0