4 bilder från igår.

Har verkligen fastnat för den här funktionen. Men det är ju bra, då blir det mer bilder. Igår, en härlig måndag, var vi inte alls i stan kl 9.30 som någon sa att han behövde vara, utan kl 11 närmare bestämt. Jag gick till kulturcentret GAM med det vackra taket, för tänk, där har de även bibliotek. Det var dock måndag som sagt, och då är det stängt. Typiskt, eftersom jag med min sista sedel hade köpt en ask tick-tack för att få mynt att lägga i värdeskåpen. Men får inte ha väska med sig. Vem vet, nån kanske skjuter en bok? Gick istället till café literario men det tog jag inget kort på. Läste ekonomi tills det sprutade businesstrategier ur öronen på mig. Sen möttes vi igen, gick över floden, vackert brun av smältvatten från Anderna blandat med slagg. Tog en öl eller två i all enkelhet, innan den stora husesynen. Vackert, bohemiskt hus, tyvärr eventuellt fullt. Vi såg en lägenhet också, men hissen var jag något skeptisk till. (När vi klev in hängde själva hissen ca 30 cm för högt upp, när vi gick ut liksom gungade den upp och ner) Förresten, jag tappade bort min kamera förra lördagen, alltså inte denna utan för över en vecka sedan. I söndags tvingade jag Felipe att åka med mig att leta på det där sista berget vi var på. Ingen kamera men väl 5 stora glasflaskor som killarna hade lämnat efter sig. Men sen, när vi gick ner, snubblade Felipe nästan på ett par glasögon, som av en händelse legat i min väska natten till ära. Och där, precis bredvid, under ett litet litet blad, där låg kameran!


God morgon!

Älskar nya funktionen som gör mina bilder polarida. En enkel morgontufsig bild blir så mycket bättre så. (Bara. för. att. inte. jag. har. nån. iPhone.)

1:a advent.

Tänder ett adventsljus här borta också! Fin söndag idag, bra vecka som kommer. Glad advent på er kissar!

Jag vaknade, det skakade.

Klockan 4.40 var jag av oklar anledning vaken. Så jag, till skillnad från Felipe kom igår morse ihåg vad som hände under natten. Egentligen inget specielt. Ett 5.6-gradigt jordskalv bara. SÅnt som får sängen att hoppa och väggarna att gunga. Inga konstigheter. Sånt som händer i Chile.

Fredag, lördag, söndag och en ganska obetydlig måndag.

I fredags åt vi kyckling som sig bör enligt gamla 90-talstraditioner och begav oss sedan till staden. I metron hade de tagit bort hälften av sätena för att göra mer plats för folk att stå (läs:trängas (alltså, verkligen trängas (tänk sardinburk))). Vi begav oss till en bar som fritt översatt heter Grön, och såg varandra djupt in i ögenen och drack öl och väntade på att vänner skulle komma dit så skulle få något att prata om och inte behöva stirra varandra i ögonen. När de väl kom hade vi det mycket trevligt, kanske tack vare att vi hunnit dricka tre liter öl. Vi tog oss vidare till ett orginellt ställe som egentligen kräver sitt eget inlägg, men kort kan beskrivas som alkishänget utanför stationen fast med tak och väggar. Och trevligare folk förstås, vi var ju där. Vi drack terremotos och egenmedhavd dricka och jag fick en ros av en detektiv! Det sistnämnda var förstås mycket oklart, och sen åkte vi hem.
I lördags vaknade vi i Felipes hus väldigt tidigt på morgonen av att en viss hund ville gå ut. Sen kunde vi inte somna om men vi steg inte heller upp. Så småningom lyckades vi dock, men då var det redan eftermiddag och vi hade bråttom, vi var bjudna på kalas på ett berg mitt inne i stan! Bland det första som hände var dock att felipe hällde öl över min noga genomtänkta outfit... Men annars hade vi det väldigt trevligt. Folk spelade spontan musik med gitarr och tvärflöjt, man pratade och skrattade, gärna åt mina (eventuellt) något för stora solglasögon. Eventuellt pratade någon lite för mycket, lite för länge, lite för... överdrivet. Men ser man det från den ljusa sidan är det ganska spännande med sådanna människor också, lite som att läsa en bok sådär. På kvällen åkte vi till ett annat berg och skrattade, mest åt varandra, allra mest åt Kiko som ramlade baklänges över en stock i slow motion. Det var en vacker utsikt. Och det var förresten Kiko som hade födelsedagskalas!
Jag och felipe väntar på bilen som ska ta oss snabbt och smidigt upp för berget.
Jag! Bakom ser ni skymten av ett hus som skulle kunna vara det felipe bor i.
Jag, Felipe, Kikos flickvän Javiera och födelsedagsbarnet själv som bilden till ära visa hur han njuter av att alla hans älskade vänner tog sig upp för berget levande!
Här ser man en del av parken som var på toppen av berget. Det är förresten helt fel att säga berg, men det är definitivt ingen kulle heller....

Nattautsikten över del av Santiago.

Söndagen var sjukt trevlig. Först åkte vi och lämnade av Felipes moster hos deras fd. grannar som bor mittemot där felipe bodde sina allra första skälvande år av sitt liv. Ett ganska fattigt och mycket... stökigt område dit man inte går själv, låser dörrarna på bilen och gömmer väskan i bagageutrymmet. Väl där pekade Felipe högtidligt ut cementstolpen som han slog huvudet i när han var tre, och som annars bara påminner sig som ett ärr prydande hans panna. Sen gick vi in i det alldagliga huset och kramade om lilla, lilla gammelmormorn som bakade bröd, skrattade åt pigg bebis i gåstol och beundrade gigantisk tv med diverse tillhörigheter. Eller vad sägs om den gigantiska kromklädda digitala klockan som hängde på väggen en bra bit över lilla lilla mormoder? Låt oss bara säga att man förstod att här hände det business. Om än inte helt rena sådana...
Hursom, senare åt vi oss mätta på antingen pizza hut eller subway och sedan invigde vi... POOLEN!
Och det var pretty it.
Måndag idag och jag skulle plugga. Det har jag även gjort, ca 40 minuter medan jag väntade på felipe som hade nån föreläsning... som jag körde honom till! Så nu har jag officiellt kört mitt inne i en pulserande storstad och klarat mig helskinnad. Med lite hjälp från mitt blonda hårsvall och förvirrade uppsyn som på något sätt fick de andra bilisterna att vänligt vinka förbi mig istället för att... ja, vad de nu gör med mindre lyckligt lottade. Nu, ikväll ska vi äta TACOS, så måste kila! Och har förresten inget mer att säga :)

Liten valp.

Svårt att ta kort på liten hund som har så mycket spring i benen. Särskillt om man måste göra det med datorkamera. Men här är hon i alla fall, lilla Juno.

Chill i chile.

Här är jag nu igen. Chile lindo. Sitter och chillar lite med Felipe på uteplatsen. Springer runt en valp här som fortfarande luktar mjölk. (alltså jag dör får man va så söt eller??) Idag har vi gjort ingenting. Igår gjorde vi... ingenting. Livet, skulle man kunna säga. Eller ja, vi har hängt vid poolen! Och jag har kört bil! Det gick bra. Nu måste jag fortsätta chilla lite. 
Tog en bild på planet också. Den trevliga (men torra, humorlösa (varför är de alltid det, tyskarna?)) mannen brevid mig fick inte vara med. Helt ärligt var det lite blåsigt... Blev kanske inte bästa bilden. Slänger upp de hur som.

Baka baka liten kaka, rita rita liten cavallita.

Jag tycker mest om att rita hästar faktiskt. Och ansikten. Idag lånade jag mitt eget. Den vart spegelvänd när jag photo boothade den. Och sen har jag fått mixtra så himla mycket med färger och styrkor på dem för att de ska synas. Den första är tex i massa glada färger, men det blev inget bra i bild. De andra är målade med tusen streck, man kanske ser det på den sista lite, men inte lika bra som det skulle kunna varit.

Jag, ett konstverk.

Man kan undra om Sandra Forsman, tillika konstnären Kandee, inspirerades av undertäknad (bild från början av 2008?) när hon gjorde denna vackra teckning?
................................

...

Tror jag har en eventuell diagnos vi kan kalla 5-minutersintervallet. Tror att jag generellt alltid är fem minuter för sen. Ibland mer, vilket så klart kompenseras när jag kommer alldeles för tidigt. Hur som, klar med sista delen av statsvetenskapen, första delkursen, alldeles nyss. Skulle in senast 6/11 men jag var så klart 5. minuter. för. sen. Fast jag tror det är okej. Nu är den och tentan avklarad och det känns så. jävla. skönt.
I natt ska jag unna mig att sova utan stress.
Drömma om ponnys i hagar och inte dem som dör inför miljonpublik.
...

varde ljus.

De senaste två husen jag bott i i Santiago har haft så sjukt dålig belysning och ingen fungerade (dessutom fula) lampa kategori mindre. Visst, Chile är väl inte u-land och det är klart att det finns lampor och andra saker där. Men IKEA finns inte. Och som den sverigepatriot och smålänning jag är kändes det bra att idag få säkra inredningsbiten på i alla fall en punkt. Lampa:

freedom.

Tenta klar. Ut i natten! e tror jag blir sen, men det blir jag inte. Puss!

Ett sånt där tankefjun, igen.

En tanke som gör sig bäst på natten klockan snart 2, när morgondagens problem verkar ungefär sådär gigantiska och överhopande, oöverstigliga. En liten tanke tagen ur sitt sammanhang, så klart, men ändå just en tanke.
...

Miller har en annan inställning än Pogge, en dessutom mycket nationscentrerad men intressant syn. Jag vill bejaka hans argumentationer i en motsattställning.  För det första vill jag bemöta hans argumentation om att nationsstaten är den starkaste institutionen. Kanske är det så, fortfarande, men den är ganska så utmanad av andra mer odefinierbara geopolitiska mönster. Lika lite som trafficking och terrorism erkänner nationsgränser verkar miljörelaterade problem respektera det samma. Borde inte det vara skäl nog för stater att bry sig extra mycket? Hela deras existens hotas av något de varken själva kunna förhindrat eller själva kommer kunna klara av att lösa. För det andra anser Miller att vi endast har ett särskilt ansvar till de som vi har relation till. Första gradens relationer har vi med dem i vår direkta närhet. Givetvis har vi särskilda skyldigheter att inte direkt skada eller undgå att skydda dem. Men vi har också andra gradens relationer, vilka vi har till alla de som producerar det vi tillhandahåller via varor och tjänster mm. Även mot dessa kan vi sägas ha skyldighet att inte via vår konsumtion eller handlande skada dem. Här kan man ev. göra avkall på skyddsplikten, då den borde utgöras av deras närmsta relation (familj och stat men även t.ex. chefer). En tredje grads relation är till dessa som påverkas av vårt totala handlande och mot dessa har vi en plikt att minska vår skadliga inverkan. För det tredje slår Miller fast att alla ej bör behandlas lika. Detta är väsentligt i dagens klimatförhandlingar. För alla bör inte behandlas lika, eftersom vi har olika behov. Alla har kanske inte samma möjligheter, och det viktigaste målet inte alla på samma nivå, åtminstone inte från klimatperspektiv. Men det är viktigt att ingen befinner sig i extremt lidande, det kan inte ens rättfärdigas ur ett klimatperspektiv, och det kan endast lösas med olika behandling – mer till den som är i störst behov! Här tänker jag inte så mycket Marx utan mer Rawls (att ingen får göra något utan att det även gynnar sämst ställda). Detta är även argument för att de länder som kan och har möjlighet bör dra de största lassen i miljökampen, medans de fattigare tillåts något friare ställning, vilket är moraliskt försvarbart, dock inte till en nivå som motsvarar de kraftigaste industriländerna, eftersom det inte vore klimatförsvarbart.


Just så.


RSS 2.0