Is this the real life or is it just ... tentaångest?

Ett försök att klämma in det sista innan tentan. Man ska ju inte plugga samma dag så egentligen har jag hela idag på mig, men å andra sidan börjar tentan kl 2.15 så jag kanske borde dra över ickepluggandet lite på idag också. Kanske sova ett par timmar på eftermiddagen/kvällen. Köpa godis, Och coca-cola. Eller vad behöver man när man tentar? Fan, har orutin på det här. Och det blir knappast bättre. Har räknat ut att det är förs t när jag är på väg mot poäng nummer 120 som jag kommer ha min första riktiga tenta in real life. Tråkigt på ett sätt, man får ju inte samma tenta-ångest och därefter tentalättnad och tentafest. Men jag kan alltid festa till och göra tentan naken.
Ska pyssla ihop det sista nu, koppla inflation och arbetslöshet med prisökningar och BNP, som kopplas till varu- och finansmarknader. Om man fick poäng för fina grafer skulle jag var färdigexaminerad nu, men tyvärr måste man förstå dem också.
Ska som sagt ta tag i det nu. Önska en lycka te´eller nått, har kanske ägnat halva pluggtiden åt effektiv bloggläsning, så tur kan behövas.
Världens sämsta pluggkompis...

Lördag morgon.

Igår kväll hade vi en liten sammandrabbning i vårt vardagsrum.
Det var trevligt, inte för wildt men absolut inte tråkigt.
En bra blandning av allt. Av musik och prat och långa historier och den ene som försökte överrösta den andre, härmningsleken och sång. Vi åt tacos och ceviche och drack vin och pisco. Tequila var tanken, men så blev det inte.
Sen gick jag och la mig, mycket tidigare än de flesta. Så vad som hände sen kan jag bara fantisera om men en överblick av huset nu på morgonen hintar om att de inte hade så tråkigt sedan heller.
Herregud, jag tror till och med huset är bakfullt.
Tog tag i saken och väckte peruanen som sov på soffan och städade, skurade golv och diskade, men lämnade en liten fin hög med smutsiga tallrikar, present till någon annan. Skurade även golvet i mitt eget rum, medan Felipe sov som en stock. Har ett vagt minne av att han sov på mitt golv i natt... Varför är mycket oklart.
Fick lite panik på morgonen då jag inte hittade Felipes dator som vi använde igår för musik. Trodde nån hade klättrat in genom fönstret och plockat den. Världens sämsta tjuvar i så fall, lämnade sladden och ca 200 kr på bänken. Sen hittade jag datorn ovanpå ett skåp. Lämnade kvar den där. När Felipe vaknar ska vi leka fågel, fisk eller mittemellan-leken.

Jag älskar ditt positiva tänkande.

Idag har jag funderat på det här med energier. Att omge sig av människor med bra energi. Men framförallt kanske undvika de som bara ger negativ energi. Eller tar energi för den delen.
Igår träffade jag en sådan människa. Det fanns inget positivt, inget ljus, och ingen glädje för saker som jag berättade om och som glädjer mig. Vi kanske har olika intressen, absolut olika syn på världen. Och det är förstås synd om människor som sitter med dessa källor av negativ energi. Men jag tycker fan inte det är helt okej att smitta ned sina medmänniskor. Självklart ska man få prata om det som tynger en, självklart är livet inte lätt alla gånger. Men livet är inte enkom orättvist heller. Man ger och man tar. Och man måste nog inse att man måste ge först. För vem ska trösta knytte, när knytte är ett gigantiskt monster som ätit upp alla medmänniskor som vågat sig när?
Eller åtminstone ge tillbaka.
Idag, jag känner mig slut. Inte ledsen, eller nedstämd, men lite tömd och lättirriterad. Det är inte mina vanliga joner som cirkulerar här idag. Dessa attackerar mig. Jag har blivit smittad.

Den senaste tiden, från Santiago en höstkväll.

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev något. Det borde betyda att det finns en hel del att skriva om. Men medans tiden går finner sig det som hänt i ett annat perspektiv, ett tidsperspektiv som avdramatiserar och omformar och ibland målar en helt ny bild. Visar upp en sida man inte såg innan. Eller så glömmer man bort allt. Det faller ut i de gråa suddiga kanterna och blir mögligt. Och kanske en dag hittar man det där längst in i någon vrå i ett fuktigt kylskåp.

Nu har det i för sig inte gått så himla mycket tid. Bara några veckor kanske. Men ändå. Jag är lost. Det klaraste minnet jag har är klänningen som mamma beställde till mig här om dagen. Den är lång. Och fin.

Annars då? Fan, jag ger er lista. Nej det gör jag inte, jag kommer inte ihåg ett risgryn. Jag kommer ihåg från och med förra söndagen, för då pluggade jag skitbra hela dagen, åkte ifrån Felipe tidigt och sen gick vi till kulturcentrum och pluggade, jag och min vän Talia from the U to the S to the A. På kvällen var det crepsfest med en hel familj från det nyss nämnda landet, fast a brother from another mother så att säga, en annan från huset hade hela sin familj på besök. Pannkakor liksom! Var inte igår.


Måndag var förmodligen en riktigt bra pluggdag. Jag hoppas och tror, det känns bra för själen. På tisdagen var det en annan fest. En norsk. Hos sanna och hennes norska huskamrater. Tårta och kanelbuller. Inte heller igår, faktiskt. Onsdag däremot, då åkte jag till Valparaiso. Där finns det en skola som jag har funnit lite intresse för. Det är en folkhögskola, där man kan läsa en frilanslinje. Som är väldigt… fri. Alltså, det är här jag står och velar. Skolan verkar vara mycket lite just skola, och mycket frihet. Men där skulle jag kunna ta tillvara på allt som jag har lärt mig här. Om livet och så. Om orättvisor, om fattigdom, om demonstrationer och om apelsiner. För att nämna några aktuella ämnen. Just det, nu kommer jag ihåg. Måste varit gasen… förra fredagen, alltså innan crepsfesten, var det en stor demonstration. Säger stor om menar stor, ca 30 000 personer. En demonstration mot ett dammbygge i södra Chile. Jag är inte helt insatt, kan jag erkänna. Men jag tycket att det är en rättighet i en demokrati att utföra en fredlig och godkänd demonstration mot något som en blivande president lovat att aldrig genomföra, för att sedan göra det efter att han blivit vald. Utan någon som helst legitimitet hos folket. Jag tycker att en sådan demonstration skulle kunna genomföras utan att gator plötsligt och oförberett spärras av för att skingra demonstranter. Jag tycker att de borde kunna genomföras utan att polisen sprutar giftig gas som är abortativ och direkt skadlig. Jag tycker att de borde kunna genomföras utan att någon får en gasbomb i ögat eller munnen. Utan att polisen plockar in random folk från demonstrationen för tillfällig förvaring i buss. Och slutligen tycker jag att en sådan demonstration borde kunna genomföras utan att man måste springa som en häst därifrån. Jag kände mig som en häst. I made my point.

 

Så, skolan i Valparaiso, där skulle jag kunna skriva ner allt det där. Men det är en så länge en tanke. Och där kan den ligga och gro. Till exempel medans jag bär runt en bebis. Det gjorde jag i torsdags och det var hur mysigt som helst. Fredag var mycket lugn. Jag och Felipe åt middag från samma tallrik och drack en kanna vin med jordgubbar på en, kan man kalla det restaurang?, som är ett mycket gammalt och vackert hus där människor har skrivit sina namn och drömmar precis överallt. Hela huset är, och att säga nedklottrat känns nedlåtande men det var precis vad det var, och det var mycket fint och speciellt. Det gjorde mig glad. Lördag gjorde vi precis ingenting. Och i söndags åt jag räkor med mycket olja, vitlök och chili på den vackra fiskmarknaden i mitten av staden.

 

Igår var det måndags, och måndag är alltid måndag. Och idag, tisdag, har vi diskuterat hur vi ska rädda världen, och druckit ett mycket, mycket gamalt, jag skulle vilja säga anrikt, vin. Mys.


Brocolisoppa.

Så, från en vecka full av uppvisande av staden Santiago till en helg med dimma och kyla och hemskheter till en måndag som flytit på ganska fint. Sol har vi till och med! Kom jag på att jag tänkte i morse och därför tvättade... och tvätten hänger kvar där ute... får bli morgonens uppgift. Hämta in tvätt. Lagom avancerad tisdagsaktivitet.
Dagens finaste var alla vackra höstlöv som hopar sig i små organiserade högar. Och doftar. Höst. Vackraste årstiden. Har dock sommarlängtan. Och jag som hade sommar för nån månad sen. Livet skämmer bort en.
Dagens politiska händelse var den stora protesten mot dammbygge i Patagonia, södra Chile. Sorglig historia. Mitt egna deltagande sträckte sig dock till lätt inandning av kvarvarande tårgas en stund efteråt. Polisen. Herregud.
Dagens godaste var lätt min potatis- och brocolisoppa som jag improviserade ihop. Tänkte, vad brukar mamma göra, och så blev det bra. Väldigt bra. Jag fick en sjua, av sju möjliga. Fett nöjd.

Var fan var det jag laden?

Såg det här på facebook, just min typ av humor!
Bin Laden är död men hans lite mörkare bror Choko Laden finns kvar samt kusinerna Marme Laden, partyprinsen Pinaco Laden, vegetarianen Sal Laden, hans morbror Remou Laden.
Sen får man inte glömma hans senila farbror Var Fan Var De Jag Laden. Samt den livsfarliga vissångaren Bal Laden

Har i dagarna tre varit ms Santiago guide, typ. Hängt med en skön hollendare. Lärt'na allt jag kan! Tog'na till piojera, stackarn. Och igår hjälpte jag henne till en mörk och avlägsen plats för att köpa en billig laddare till hennes dator. Långt ut i Santiagodjungeln for vi. Långt bortom stora glittrande Malls eller ens det vanliga centrum. Det är så roligt med Santiago nämligen. Det finns särskillda gator för olika varor. När jag köpte min cykle, då åkte vi till cykelgatan. Där fanns det minst 20 cykelaffärer. En annna dag gick jag förbi muttergatan. Sant, en hel gata med butiker som säljer muttrar! Och igår då, då åkte vi till sladdgatan. Alltså, de hade alla sladdar och kontakter. Men vill du faktiskt koppla det till något så får du åka till en annan gata.
Jag och min balongpony.
Jag och mitt crew.

Ej djurtestat...

Dagens look:
Skitigt hår i östermalmsfläta, grönt fjäderhänge, röd blåmärkeskajal. Känner mig ... exotisk. Förresten, när var det här med röd ögonskugga inne? Jag har ett svagt minne av Big Brother och Linda Rosing, ville typ i smyg se ut som henne kanse? Minns i alla fall att jag inspirerades i min sminkning av henne. Och av den där ögonskuggspaljettlådan med 40 olika färger. Det var tider det, då outfit kunde matchas med ögonskugga. Hoppas innerligt att det får förbli tider och inte något återkommande...

Landet i öst.

Hej mina små kissekatter. Nu är jag tillbaka från Argentina. Det var fantastiskt, skitkul, spännande, bra. Jag hade ingen kamera med mig, för jag har ingen. Men mitt huvud är fullt av bilder, ska försöka beskriva några av dem i text.

För det första var staden Mendoza som vi var i väldigt mysig. Lite, men mysig. Välbevarad. Vårt hostel låg väldigt centralt och rummen och toaletterna var fräscha och personalen var super! Vi har vandrat runt hela staden, sett alla viktiga byggnader, hängt i den gigantiska parken vid sjön, åkt på ridtur (jag) och träffat Svarta Själen som tappert bar mig upp och ner för sten och kullar. Vi har ätit världens godaste nachotallrik, typiska argentinska bakverk och en sallad som i kombination med vinet expolderade i en smakorgie i, min mun, jag åt därför så långsamt så att när Katrin, mitt tyska resesällskap hade ätit upp, hade jag halva kvar. Vi upptäckte barer och pratade med argentiska dialekter och dansade fram till morgonen på en klubb som vi upptäckte tack vare en av de som jobbade på hostelet som vi gick ut med. Stort som V-dalas största möjliga dansyta, fullt med folk och bäst av allt – inga turister förutom vi! Genuint Argentinskt! Vi åkte också på en vin- och cykeltur och jag kan numera redogöra hur vin går från druva till vätska, vad för skillnad 6 måndaers lagring i tunna respektive ett års lagring, skilja bladen från en Malbec-planta från en Carbernet Sauvignons blad samt hur man snurrar, sniffar och kör runt vinet i munnen för bästa effekt.

Korta drag – bra resa!

Nu ska jag göra mig redo för en guidning av Santiago. Träffade en tjej från holland och på nått vänster lovade jag att visa Santiago runt! Inte mig emot dock, kul om nån uppskattar det!

 

Bilden har inte så mycket med texten att göra, ville mest visa upp mitt fina gröna fjäderörhänge som jag köpte på en marknad i Mendoza, och passar även på att visa upp min stickade t-shirt från Puerto Mont i somras, samt mitt nya, märkliga blåmärke som jag lyckats få strax över ögonfranskanten på vänster öga! Kajalformat, typ. Syns mest som en pick på bilden...


RSS 2.0