Dreamwork.

Funderar lite på framtiden. Har insett att jag är en sådan där freemover. En sådan som inte har någon koppling till vare sig program eller universitet. Eller land för den delen heller, typ.
Funderar på hösten. Det är redan klart att jag ska läsa första delen av mina två kurser, statsen och neken. Men man kan läsa 45 poäng om man är ambitiös, eller har hög tilltro på sig själv. Jag skulle väl placera mig i den sistnämnda kategorin, då. Men tror också, peppar peppar, att första delen av statskunskap och nationalekonomi är rätt basic. Och jag gillade ju Hansen och fattade en hel del, tror jag. Jag hänger med på vad en ideologi är och lite om hur EU funkar, och komparativa fördelar om hur Pelle fångar mer fisk än Sara, som i sin tur gör awesome sylt, det har jag redan behövt läsa till andra kurser, så varför inte slänga in en halv kurs till?
Fan, jag tyckte det var så skönt när jag anmälde mig till de två första igår. Den här gången behöver jag inte sitta och söka kurser och väga fördelar, tänkte jag, tills jag tänkte om.
Så, varför skulle jag läsa mer kurser?
Skulle nämligen så hemskt gärna göra en praktik under våren 2012. Här i Chile. På nått snittsigt ställe. Ambassaden?
Man kan alltid drömma.
Kan också tänka mig att läsa på ett universitet här i Chile. Men för att få göra utbytestermin måste man typ läst ett år på Uppsala universitet först. Och. det. gör. inte. jag.
Och typ inga andra har nått med Chile. Men kanske, kanske om jag läser en kurs på Uppsala universitet. Kanske kanske om ingen annan vill åka. Att de kan ta mig. Kanske? Om jag läser freds- och konfliktvetenskap 15 p och lovar att rädda världen?
Alternativet är att söka praktik. Och ska man ha en bra praktik måste man vara smart och listig som en räv. Och passa in. Och jag passar in så in i helvete. Särskilt om jag läser en extra liten kurs om det moderna Latinamerika.
Annars får man görat på andra vägar. Fördelen med att vara en freemover är att man är free to move.
Ska nog nosa upp något. Det finns en hel värld därute. Kanske ska strata revolution. Kanske inte.

Den som syns, han hörs. Därför är det krångligt med telefoner.

Idag är det slutspurten som gäller för rapport A. Jag har alldeles säkert inte gjort det man ska, för jag har inte alls lagt ned den tänkta tiden på arbete. Kanske eventuellt räknas tankearbete i huvuet, men det har effektivt beblandats med ponnyer, rosa moln och det senaste från H&Ms webbshopp (min tillflyktsort då hemlängtan blir för stor).
Hur som helst tycker jag att jag har fått till något någorlunda. Bara slutsatsen kvar. Och diskussion, fast den halvskrevjag typ för en vecka sedan och måste bara rätta felskrivningar och ordbajsa lite. Men slutsatsen. ÅÅÅ så tråkigt att skriva slutsats, jag vill liksom att läsaren ska få fantisera ihop slutet själv. Och inte kan man dra till med "alla dör"-tricket. Kanske särskillt inte när det handlar om handikappade barn och vad de gör för politiken. Läste, appropå sånna slut, en skitmärklig bok om gudar back in the days. Författaren skrev skitsegt och efter typ 300 sidor, när de hade räddat en ängel från en annan värld, när de två onda tvillingarna precis skulle visa sig vara just onda eller goda och när den albinvita princessguden skulle älska med sin människa/gamla betjänt back in the old times i himlen - då DÖDAR storguden allihopa. Och så var det liksom slut. Världens sämsta slut.
Hur som helst så tänkte jag bjuda på en annan historia dagen till ära.
...
Det var en annan gång som jag var hemma hos sig och väntade på att Felipe skulle ringa och säga att han och hans kompisar var i närheten så att jag kunde börja gå dit de skulle träffas. Den här historien är föregådd av en rad missförstånd vilket för historien har betydelse i att jag var lätt irriterad. När telefonen ringde meddelade Felipe att de var utanför cafe literario, varpå jag började gå. Under promenaden fördes smskommunikation om var man kunde handla dricka. Jag smsade att på Lider (tänk ica), på en viss gata, där kunde man. Varpå svaret blev att det var alldeles för långt dit. Fast det ligger ju på vägen från mig och är närmare för dem, tänkte hon, men ryckte på axlarna och gick in på affären och fick tampas med beslutsångest om vilken av dryckerna som var bäst och stå i lång kö och bära tungt. Bara för att komma fram till cafe literario och inse att i det första av alla samtal kan ha nämnts "salvador". Vilket är platsen för det ANDRA cafe literario i stan. Tji fick alla, och det är faktiskt allas fel av orsaker jag inte minns. Hela turen från från hemifrån jag till dem tog säkert 45 minuter. Och medans jag fick gå och släpa så satt de utan dricka. Men sen vart det en trevlig kväll ändå!

Om vikten av att lyssna på varandra.

Här sitter jag och pillar lite under mina (fortfarande blå) naglar. Nej det gör jag inte. Jag skriver ju A-rapport!
I dagens inlägg tänkte jag dela med mig en av totalt tre historier om vad som händer när man inte lyssnar på varandra (eller inte läser sms noggrant, vilket är precis som att lyssna dåligt).
Det var en gång jag och Felipe som skulle åka 80 mil i en bil. (rim hihi) Dom stannade ganska snart vid en stormarknad typ B&W, där en av dem skickade in jag för att köpa cd-skivor. Jag uppfattade det som att det skulle köpas skivor med musik på så hon gick in i affären och letade febrilt bland alla singelskivor efter något som inte var boyzone men ändå välkänt. Efter ett tag ringde Felipe till jag och undrade vart fan hon hade tagit vägen. Jag berättade att hon inte kunde hitta några skivor som hon tyckte om, varpå det ungefär lika snabbt gick upp för dem båda att jag ahde letat musikskivo medans Felipe hade menat att de skulle köpa tomma skivor för att bränna från macen. Till historien hör att jag missuppfattade det där med bränna och trodde att hon skulle köpa skivor för att lägga IN på macen. Det hör också till att precis innan hon gick in i affären uppstod en liten diskussion om hur mycket skivor kostade, varpå jag blev väldigt förvånad över det billiga priset som Felipe hävdade - att det skulle räcka med 30 kronor. När jag kom in i affären kostade faktiskt de dåliga singelskivorna inte ens det, och då växte missförståndet. Verkligt pris - 6 kr. Förlorad tid - säkert en halvtimma, minst!

Hur många sidor har en triangel?

Alltså, blir det någonsin tråkigt att driva med nordamerikaner? Sorry för de spanska undertexterna, men ni fattar ju engelska.

Fit for fight.

Har precis haft mitt första yogapass! Skönt att strecha ut ben och annat, men helt ärligt gick det lite sakta. Alltså, whatsup med 30 typ ligga ner och slappna av och blunda och sen typ en kvart sitta stilla med benen i kors och aaaandas?
Men skönt, absolut. Imorgon igen, och sen två pass inbokade nästa vecka. Man måste nämligen boka innan och de blir typ fulla på en gång :(
Sen ska kanske jag och Felipe börja träna på hans universitets gym, vilket är gratis för honom, och för mig för jag är blond. Dvs, ingen skulle misstänka att jag snyltar mig in där, därför kommer de inte kolla om jag har nått universitetskort och därför är det gratis för mig.
Och SEN kanske vi ska köpa bärbara, ihopvikningsbara cyklar. För att kunna cykla i Santiago city, men utan att riskera att den blir snodd.
Och på lördag tänkte jag PROMENERA till ett bibliotek lite längre bort och plugga där. Plugga på en lördag? Jomenvisst, inlämning an A-rapport på söndag...
Herregud, känner mig utmattad med lätt träningsverk bara av att rabbla allt det här. Shit.
Hehe, och förresten. Elhiins vän Raquel har en sida där hon säljer smycken. Kollade den sidan nyss och insåg att jag senast idag sprang förbi en charmig kvinna på en gata - "skynda er å köp innan polisen kommer!" - som sålde exakt samma halsband med ugglor och elefanter. Jag undrar om Raquel vill att vi köper fort innan polisen kommer också!!!

CHIPS.

Folks! Ni måste bara gå in på den här länken och rösta! http://mysmatchen.se/bidrag/bengal-fire#/ Det är JAG som har gjort chips! Fett goda! Älska ingefära! Hur skriver man ett bra -rösta-på-mig-inlägg? Skit samma! Även om ni inte gillar smaken så rösta för min skull, så bjuder jag på chipsen ni egentligen gillar!

Serious work going on, please disturb.

PM-inlämmning på söndag. Eller "A-rapport" som det kallas. Jag ska rapportera om organisationer, närmare bestämt en organisation, RBU - riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Hur deras organisation  påverkar politik utan att arbeta partipolitiskt. Jag hade storslagna planer med statistiska undersökningar, intervjuer, insamlat material från "olika sidor från internet" (som btw var en godtagbar källa när jag gick på mellanstadiet). Läraren tyckte det var överambitiöst, han blev, citat /orolig/ slutcitat. Bättre! Nu blir det bara olika sidor från internet.
Som sagt, söndag. Nu kör vi!
Jag i mitt pluggcrib. Kanske inte alltid har på mig glasögonen. Nästan aldrig faktiskt. Men ville visa, dem är nya. Och inte så snea och opropertioneliga som photobooth vill ge sken av. Hoppas jag. OBS! Uppmärksamma böckerna i bakgrunden! Detta är ett bibliotek!

The good vs bad.

Saker som förstör en tillsynes bra pluggdag.
- när man går över anslutningstiden för bussbiljetten, dvs man åker buss, har tid att äta lunch, men inte så lång tid som man tror, dvs 2,5 timmar, utan bara 2 timmar, och behöver betala en NY biljett bara för att åka pyttekort.
- när man kommer fram dit man åkte med den nya, betalade biljetten, bara för att få reda på att biblioteket är stängt på måndagar. Alla dagar är det öppet förutom måndagar. Då är det stängt. (här kan jag inflika att jag trodde det hade nått med den där Obama som är i stan idag, för typ halva centrum börjas spärras av, men nej. Varje måndag är bilblioteket STÄNGT.)
- när man försöker sätta sig utanför i fåtöljerna och internet ändå inte vill conecta med min dator, trotts hjälp från varenda vakt i byggnaden.
- när man vill tröstköpa choklad och de inte har den godaste sorten.
Saker som gör dagen lite bättre, men i marginalen.
- köpte nya billiga solglasögon.
- åt god billig, lunch med trevligt sällskap på en parkbänk, sedan en gräsplätt, sedan en obskyr bar, i höstsolen (baren hade dock begränsat solljus).
- fick bra betyg på de två senaste inlämnade uppgifterna (wiho!)

Eller, fan, blått ska det va!

Känner att det här blåa gör mig så jävla bra!
Blått är bra!
Skulle egentligen säga att det var en sånt där minijordskalv igår. Ett sånt där som man känner när man sitter och äter middag och inte riktigt är med i den chilenska diskutionen. ett sånt där som gör att stolen börjar vibrera, vinet skvalpa lite svagt och lampan vingla till. Ett sånt som inte märks, typ.

Blågult.

Det har inte hänt särskilt mycket på den här sidan atlanten sen senast jag skrev. men lite ska jag nog klara av att nämna. Tex så har jag träffat Sanna en del, några av er känner henne som bihanget. Och så har jag varit ute, två kvällar om jag minns rätt. Båda gångerna misslyckades vi med att komma till något ställe där man kan dansa. Däremot har det diskuterats politik. Feminism, att planka på bussen och allmän välfärd. Det är en konst att snacka politik på spanska, eventuellt tror folk att jag är galen, tenderar att kompensera mitt fattiga ordförråd med yviga gester. Igår bjöd vi min gravida vän på middag. Min gravida vän är alltså flickvän till felipes vän, men vi är alla såklart vänner, också. Hur som så skulle felipe bara sova till kl 5 och sen skulle vi handla och laga mat och allt som man gör tills att gästerna anländer. Men detta är chile... felipe sov till halv sju. Och då hade vi 30 minuter på oss och ingen aning vad vi skulle laga. Felipe tog det mesta med ro, jag kan eventuellt blivit lite stressad. Iväg och köpa kyckling, snabbt och bra. Tyvärr existerade inte affären längre och vi hade ingen bil och ingen id heller för den delen. Det blev till slut en improviserad kreolskans gryta. Fett gott. Tyvärr tycker inte min gravida vän om griskött, vilket grytan till 75 % bestod av. Men det gick bar ändå. Gästerna anlände föresten typ en timma sent, så vi hade tid att laga mat. Det här är chile...
Slirade förbi mitt gamla hus för att hämta lite grejer och råkade av en händelse gå in på ett apotek. Extrapris på nagelack. Blev två stycken, fett flachiga. Ni får välja vilket som är bäst!

Om Japan.

Tänkte egentligen skriva imorse men sen dog batteriet till felipes dator, men sa kom jag pa nu att jag maste ju skriva nagonting i alla fall. Här har vi inte känt nagra efterskalv men det borde komma, för det har det alltid gjort säger Felipe. Dock Inte lika starkt som i Japan förstas. Och tsunamivarning har dom utfärdat längs kusten, men det pratade de om redan i morse ocksa. Det blir ju säkert inte heller som i Japan, inte heller som förra aret vid den chilenska jordbävningen, men de evakuerar fullt ut längs kusterna. Ocksa för att fa regeringen att framsta lite bättre än förra gangen, och sa är det bra träning för alla möjliga framtida händelser.
Med den hâr bilden ser man vad de menar nâr de pratar om hur vagorna sprids. Californien drabbas vârst i USA, men sen drar sig de rôda vagrôrelserna ner mot, ja, Chile.

Jag skriver verkligen inte det hâr fôr att skrâmma upp nagon, mer fôr att fôrsta fôr mig sjâlv och fôr att ni som lâser ska fôrsta, sen nâr de lâgger upp de vârsta skrâckbilderna pa nâtet. Viktigt att komma ihag att Chile âr land som bygger stabila grejer osv. Och att de har rutin...
Fruktansvârt det som hânt, jag/vi tânker pa alla de som drabbas och landet som befinner sig i total chock.

.



Fruktstund i apelsinhuset.


Det gröna huset på apelsingatan.

Nu har jag flyttat. Det blev idag och inte igår.
Till ett grönt hus på gatan los naranjos.
Huset är lagom gammalt, jag tippar 40-tal, men jag har förstås ingen aning. Vad är ett 40-talshus liksom?
Det har tre våningar, en lummig trädgård, en takterrass, ett extra rum ovanför våning tre - alltså en alternativ våning 4, och en fantastisk utsikt. Imorgon ska jag knäppa nått kort med macen i dagljus så ni får se utsikten. Jag dör för den utsikten. Från takterrassen kan man se bergen och lite till, men jag har till och med utsikt från mitt rum!
Mitt rum är förresten inte så litet men inte så stort. Det är vitt som ni kan se, skön säng och balkong!
Alla som  har balkong räcker upp en hand!
Åh denna balkong! Med stora fönsterdörrar som öppnar rummet ut mot staden och himlen och stjärnorna!
Och knappt någon insyn in hit, om mariastatyn uppe på cerro san cristobalberget har väldigt skarp syn kan man gissa att hon skulle vara den enda (jag ser henne, som en liten liten  stjärna där uppe på kullen) annars kan jag nog vara hur naken jag vill.
Det där fönstret som syns i bild är mest synlig i den vinkeln...
Så här ser det alltså ut. Mycket osmickrande i skenet av lampan som  påminner om sånna lampor man finner i eurpoeiska hotelrum som ligger hyffsat nära stan och utan ruinerande priser...
Jag ser förresten osmickrande trött ut. Det är jag inte, jag är bara sjukt mätt och nöjd efter en middag (jag kallar det gärna flyttmiddag såhär i efterhand) på indisk resturang. Tandoorilamm och nanbröd!

Tillbaka igen.

Hej allahopa-hopipola! (som Felipe säger när han pratar svenska)
Nu är jag tillbaka, igen. Denna gång tillbaka i Santiago.
Tillbaka från söder.
Tillbaka till verkligheten, tillbaka från no more romantic alone time, tillbaka till gå-upp-på-morgonen, tillbaka från sova med vargarna, eller rättare sagt, sova med liten hund som tar alldeles för stor plats, möjligen anpassad efter hans ego.
Idag ska jag göra mycket, har jag tänkt.
Jag har redan hunnit chatta med en klasskompis om kommande inlämningsgrej.
Min klasskompis heter Urban och har familj, och barn tror jag.
Jag ska snart prata med mamma och pappa som har njutit av vårvädret. Är det sant? Att ni har vårväder? Jag avundas er!
Det här blogginlägget skulle kunna vara del av min lista, känns som jag bloggat på tok för lite på senaste tid.
Jag ska skicka in en bakgrund, ett syfte och en fråga om något som jag definitivt borde börja googla nu.
Jag ska även packa, och förhoppningsvis duscha och sedan FLYTTA till nya huset. Pirr pirr.
Igår åkte vi bil. Väldigt långt. Typ 80 mil för att vara exakt. Det tog mer än 8 timmar.
Anledning enligt Felipe: Jag kör för långsamt. Jag håller inte med. Vår oenighet kan bero på selektivt seende av hastigehtsmätaren. När det går långsamt, typ i kurvor eller tillfälliga sträckor då det råder osäkerhet mellan mig och chilenska vägskyltar - DÅ dras hans ögon genast mot mätaren, medan jag fokuserar på vägen. Däremot när jag börjar känna att "uj-uj, nu når vi ljusets hastighet", då ser jag klart och tydligt att vi håller jämn 120-takt. Givetvis MED koll på vägen.
Vi kan även skylla på hunden. Vi hade städat hela huset, diskat veckans disk, packat pappas kappsäck och badat hunden. Vi hade bara kajaken kvar. Alltså kajaken som vi skulle frakta från sjön upp till huset. Vilket vi var tvugna att göra genom att binda fast åbäket på biltaket (OBS hemligt för Felipes föräldrar). Vi tog med oss hunden. Hunden gillar sjön, för vid sjön bor kaniner. Hund <3 kaniner osv. Den här dagen hade kaninerna haft kalas under förrådshuset och dit for hunden som ett skott (hejhejhej, hunden är urdålig på att jaga kaniner, själva jagandet av kaniner går således till att han följer doften som deras små tassar lämnat efter sig. Han skulle inte ens hitta kaninen om han passerade med 1,5 meters avstånd, vilket jag sett honom göra (loser). Inga kaniner till skada alltså). Efter ett tag hör vi gny och gnäll, hunden har gått vilse under huset. Efter många om och men kommer han ut - täckt av lera. Hund in i bakluckan, upp med kajak, ut med hund, hund rymmer, jag städar lerig bil, Felipe jagar lerig hund, hittar hund, badar hund, badar själv och sen upp upp och iväg. Kl 4 istället för kl 12. Men det berodde förståss också på att vi sov till 11 istället för 9.
Resan tillbaka var annars ganska ospännande förutom att vi åt två gånger på Mc Donalds. Halleluja!

RSS 2.0